torsdag 27 september 2012

Bojorten

Göteborg har Ostindiefararen. Gävle har Gerda. Kristinehamn har Bojorten Christine af Bro.

Bojorten - en kopia av ett 1600-talsskepp

Bojorten Christine af Bro är en kopia av den sorts 1600-talsskepp som förr fraktade trä och järn ut i världen. Fartyget är byggt enligt gammal holländsk tradition och klassat som ett traditionsfartyg. 

Förr i tiden fanns Bojortarna mitt emellan Norra och Södra Hamngatan, i Varnan, och väntade på att järnet från Bergslagen skulle lastas i båten. När det var klart transporterades järnet ut på Vänern och vidare till Västerhavet.

Bojortar har haft stor betydelse för Kristinehamns tillblivelse. Staden var mellan 1600-1800-talet den viktigaste utskeppningsplatsen för Bergslagens stångjärn. Vid denna tid bestämdes även världsmarknadspriset på järn här.
Drottning Christinas förmyndareregering gav 1642 Kristinehamn stadsrättigheter och en bojort i stadsvapnet för att påminna befolkningen av sjöfartens betydelse. Av denna anledning kallas bojorten ibland för "världens enda flytande stadsvapen".

Båten ligger i Kristinehamns gästhamn där du kan beskåda den när den ligger vid kaj. Under sommaren arrangeras mängder av turer. Välj bland skärgårdstur, Picassotur, kvällstur eller pirattur. Du kan också färdas till Alvön eller till Karlstad och, om du vill, chartra Bojorten för speciella evenemang.

Båten kan ta 55 passagerare. Kaffe och kaka säljs ombord.



Här vid sjösättningen år anno dazumal, kanske 2005.



Det är ett snyggt hembygge som kom till i ett av våra större hamnmagasin.

Så här ser det ut när det ligger vid kaj



Akterspegeln är ett konstverk.


Grannen förut är en tidigare marin enhet försedd med waterjet-aggregat i st f vanlig propeller. Den gör lätt 40 knop och vänder på en 5-krona om man kommer på att man glömt något hemma och måste åka tillbaka hem. Waterjet-aggregatet är tillverkat av KaMeWa/Rolls Royce här i stan.


Vid samma kaj ligger även en f d fiskebåt som är en komfortabel bostad åt ägaren. Jag tror t o m att han har en vedeldad badtunna på fördäcket.


Alla dessa båtar ligger i gästhamnen. Därifrån är det 25 m till en kiosk, 50 m till en resturang, 100 m till Lidl, 200 m till COOP och 500 m till stadens centrum.


Vid promenaden mot centrum passerar man Nordenfeldtska huset, ett av stadens äldsta hus. Jag tror att det är byggt på 1700-talet, men det måste jag kolla upp innan jag påstår detta definitivt


Här är beviset. 1771 var året.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade