söndag 4 mars 2012

Söndagspromenad på vasaloppsdagen

Vasaloppet gick ju bra idag - någon vann och jag är jättenöjd med detta besked.
Eftersom det var blixtföre var det inte så mentalt jobbigt att titta på och jag tror inte heller att åka. Han som vann var knappt anfådd när han blev intervjuad efter målgången.
Fast jag är besviken på den långe norrmannen, som fegar och aldrig vill dra i ett skidlopp. Han antydde ju för länge sedan att han skulle vinna i år (och underförstått nog även slå Mora-Nisses rekord på nio segrar).

Här hade vi en solig dag och det lockade till att ta en promenad med kamera på magen efter målgång och middagsvila

Bilderna blir nog större om man klickar på dom, men man kan aldrig veta säkert.


Väl ute på trappen upptäcktes att grannen Raymond nästan hann å kapa ner den stora linden i går medan jag var i Skövde på modellflygning.


På andra sidan gatan ligger Broströmska Stiftelsen och på gräsmattan står Axel Broström staty. Han var kristinehamnare tror jag och startade Broströmsrederiet med fartyget Matilda någon gång anno dazumal. Efter en större donation från familjen Broström byggdes huset åt bl a medellösa sjömansänkor. Det är numera privatägt och verkar vara genomgångsboende för unga ensamstående och dito familjer.
Här kommmer fakta i efterhand från en bekant som känner väl till hur det förhåller sej:
Broströmska Stiftelsens hus kom till efter en donation av familjen Broström i samband med nya hamnens invigning 1916. Beloppet var 200 000 kronor, och det räckte till för att bygga huset. I statuterna står att det skall bebos av folk som har anknytning till sjöfarten, av båda könen. De flesta som bodde där under min barndomstid var änkor efter sjöfolk. Runt tomten gick en hög häck och parken där "Geta" står staty, var en förbjuden men mycket omtyckt lekplats för oss glin. Området mot väster, där det idag ligger två enfamiljshus, fanns ett område för egenodling.Det var behövligt för många som bodde på stiftelsen, eftersom pensionerna var knappa.


Lite nedanför ligger den nybyggda Sannagården, äldreboendet där vi själva kanske hamnar på sluttampen. Men då vill vi ha rum med utsikt över hamnen och inte mot albuskaget bakom huset. Från början planerade man att bygga radhuslägenheter på planen ner mot bryggan och PEAB gick ut med enkäter, men intresset var litet och prislappen stor så projektet lades på is.


Här har vi hamnen dit oceangående fartyg anlöper flera gånger i veckan via Göta älv och slussarna i Trollhättan. Själva djupkajen ligger runt hörnet längst ut. Den höga kranen till vänster i bild används när man skall lyfta torndelar till vindkraftverk av fartygen. Dom kommer oftast från Kina. Sågat virke är en stor exportvara härifrån.


I denna båt bor ett ungt par komfortabelt med elspis, kyl o frys, tvättmaskin, torktumlare och andra bekvämligheter. I dagarna har dom dock köpt ett hus så det blir kanske en lägenhet ledig här.


Som närmaste granne har dom nu bojorten. Just nu i vinterdvala men sommartid seglar den ofta på Vänern med passagerare. Båttypen var vanlig här på Vänern i gångna tider. www.bojorten.se/fartyget 




Den stora tegelbyggnaden är gamla tullhuset, men numera finns där en affär för båttillbehör.
Bojorten byggdes i hamnmagasinet till höger om tullhuset.


Detta är gästhamnen. Där ligger nu ett antal flytbryggor på vinterförvaring. När isen släpper bogserar man ut dom i Vålösundet, sundet ut mot Storvänern. Där blir dom bryggor för några hundra fritidsbåtar.


Svängbron är igensvetsad. Den är nu gångbro och så finns även ett industrispår på den. För inte alltför länge sedan (jag minns den tiden) gick den att svänga. Då kunde lite större båtar gå ända upp i stan. 


Biltrafiken går numera på Västra Ringvägen och den nya bron strax innanför Svängbron.


Vi hade ett väl fungerande sjukhus som dessutom gick plus ekonomiskt. Efter nedläggningen saknar vi detta  mycket. Det kloka Landstinget tyckte plötsligt att det blev billigare och att vi fick bättre vård om vi åkte till Karlstad när vi fick en sticka i fingret. Vi som ingenting begriper tycker dock att det är bakvänd rationalisering att frakta personal och hundra patienter varje dag till Karlstad och Karlskoga i stället för att några läkare åker andra vägen. Många av läkarna bor dessutom kvar här och åker nu tillsammans med patienterna varje dag till jobbet. Vi protesterade vilt, men när man protesterar vilt begriper man inget och då var det enkelt att köra över oss. Detta är ett lysande exempel på nationalekonomiskt tänkande när det är som sämst. Arg? Ja! Men bussbolagen, SJ, taxi och bensinbolagen verkar nöjda.
Snart kanske vi dessutom skall in i region Västra Götland och måste åka till Sahlgrenska för att ta ut stickan i fingret. Det känns som att åka till månen i stället för några mil till Univeritetssjukhuset i Örebro.



Här är stans spelhåla, Nyveliuskiosken. Där kan man på fem minuter satsa hela sin pension och vinna eller försvinna. Jag gick halva vägen en gång och satsade 50:- på en säker häst, som redan stod med ena frambenet på mållinjen. - Vill ni veta hur det gick? --- tror inte dä!


Kameraobjektivet vänt mot hemmet. Vi bor högst upp i det grå huset högst upp på bilden och vi fick jättefin utsikt över hamnen sen grannen fällt stans största lind.
Anade här att Karin stod i köksfönstret och ropade att kaffet var klart, så gick direkt hem.

- Vem skall putsa skorna efter promenaden över tundran tro?







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade