tisdag 23 februari 2010

Den Haag och Scheveningen

Om man tycker att bilderna ar som frimarken kan man klicka pa dom och fa upp "panoramavyer" - nastan,

Hollands huvudstad heter som bekant Haag. Dit akte vi idag tisdag for att sitta i bilkoer och leta efter parkering. Jag korde inte, det gjorde dessbattre Birgittas svarfar Geert. Medresenarer var hennes svarmor Ilse samt Karin och jag. Vi hittade till slut ett parkeringshus och en parkeringsplats pa vaning -2, d v s pa god vag mot jordens medelpunkt.

Val uppe ur underjorden hittade vi snart drottningens kontorshus. Kan det heta residens tro? Hon satt sakert och forsokte sy ihop en ny regering eftersom hon hastigt fick avbryta sin semester och komma hem da den gamla regeringen sade upp sig igar.

Vi kunde inte stanna och vanta pa att traffa henne sa vi gick till Hollands Rosenbad. Kyrkan i bakgrunden anvands nar parlamentet oppnar pa hosten. Antingen lutar den eller ocksa beror det lustiga perpektivet pa annan orsak. (Nej jag hade inte fatt nagon genever innan)

Har ser ni mitt vithariga ressallskap, tva sjukskoterskor och en professor, alla emeritus, mitt pa residenstorget.



Regeringen har 2 kammrar. 2.a kammaren ligger i forgrunden och har svarta fonsterluckor medan 1.a kammaren har gula och ligger langst bort i bild.




Premiarministern har egen ingang med kontor i tornet darborta. Mysigt va?




Och har ar hela riksdagshuset fran andra sidan. Nar det ar is pa vattnet brukar undersatarna aka skridsko dar.

Nar vi trottnat pa Haag fortsatte vi ut mot havet och kom snart till Scheveningen. Dar ligger ett jattestort gammalt kurhus, som ar sa stort att det inte far plats pa foto. Denna stolpe fick dock plats och visar at vilket hall man skall ga. Vi gick forbi den ...

... och kom ner till strandpromenaden. Hungriga som vi var gick vi in pa resturangen till vanster och at varsin stekt flundra eller mojligen rodspatta.


Mätta och belatna betittade vi den maktiga piren. En stenrik hotelldirektor kopte den for nagra ar sedan for 1 Euro. Den var da valdigt forfallen sa han fick reparera den for nagra miljoner euro. Nu vill stan kopa tillbaka den. Om han kan salja den for 2 euro gor han 100% vinst!


Det var valdigt blasigt pa stranden. Misstanker att fiskebaten hade blast upp pa stranden, men det var nog ett tag sedan for motorn var inte igang.

Piren ar pampig!
Pa sommaren vimlar det av badgaster pa stranden, men idag var det bara nagra tokiga motionarer som sprang darnere.



Om man har valdigt valdigt gott om pengar kan man hyra lagenhet har med fin utsikt over stranden och med garanterat blasig balkong.



















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade